čtvrtek 23. června 2011

Národní večer s „Rolling Stones folkloru“

Tradiční hudebně-gastronomická oddechovka se v letošním roce odehraje ve slovenských barvách. V sobotu 13. srpna se v Českém Krumlově kromě slovenských specialit můžete těšit na slovenský folklorní klenot Lúčnici a slovenského Zlatého slavíka Mira Žbirku.

Národní večery zavedly v minulých letech festivalové publikum do nejrůznějších koutů Evropy a loni třeba i do exotického Mexika. V letošním roce při příležitosti dvacátých oslav přichází na řadu stát, který je nám po letech společné historie stále nejbližší – Slovensko. Malebná země širokých rovin i vysokých hor ležící v srdci Evropy, v místech, kde se protínají kulturní proudy východu a západu, severu i slunečného jihu. Oplývá nejen přírodními krásami, historickými a kulturními památkami, ale i bohatě uchovaným dědictvím tradiční kultury, která je neoddělitelnou součástí jeho historie a která je zde stále velmi živá. Tanec, hudba, lidové písně a kroje, to všechno je zde velmi rozmanité, mnohobarevné a originální. Tradiční umění Slovenska v sobě odráží charakteristické prvky jeho jednotlivých regionů i mentalitu obyvatel a vyjadřuje jejich hlubokou úctu a smysl pro křehkou lyriku i výbušný temperament.





















Bohatou kulturu této krajiny nemůže představit nikdo jiný než folklorní poklad Slovenska, umělecký soubor Lúčnica, který do Českého Krumlova přiveze svůj hudebně taneční program Mládí a krása. Poetické jméno souboru představuje pohádkovou vílu zlehka tančící po loukách plných nádherných barevných květů. Inspiraci pro své mistrovské umění čerpá Lúčnica přímo z bohatých pramenů slovenského folkloru a pro svou originalitu a kvalitu právem náleží k nejlepším ansámblům svého druhu na světě. 

Orchestr Lúčnice, který řídí jeho umělecký vedoucí a první houslista Martin Sleziak, doprovází taneční soubor ve složení 11 hudebníků již dlouhou řadu let. Toto umělecké těleso, složené z vynikajících profesionálů s dlouholetými zkušenostmi, účinkuje na Slovensku i ve světě nejen při tanečních show Lúčnice, ale taky samostatně, a to pod názvem Zlaté housle. V nástrojovém obsazení od 6 sólových hráčů až po orchestr téměř symfonického obsazení, interpretuje široký repertoár různých hudebních žánrů a spolupracuje s mnoha mezinárodními vokálními i instrumentálními sólisty.





















V programu vystoupí i vokální skupina Lúčnice, kterou vede její umělecká vedoucí Lenka Dubničková. Skupina 4 zpěvaček doprovází nejen taneční čísla programu, ale vystupuje i scénicky. Vokální projev pěveckého ensemblu Lúčnice je specielně přizpůsobený na interpretaci folklórních písní programu, se zvláštním zřetelem na zachování co nejautentičtějšího stylového projevu. 

Uměleckým šéfem a hlavním choreografem Lúčnice je již 63 let prof. Štefan Nosáľ (nar. 1927). Jeho umělecký génius, osobitá invence a vitalita, vytvořili z Lúčnice jeden z nejlepších tanečních souborů ve svém oboru v celosvětovém měřítku. Profesor Nosáľ má na svém kontě víc než 100 choreografií a celovečerních programů. Na Vysoké škole múzických umění (VŠMU) v Bratislavě se zasloužil o mimořádný rozvoj její taneční fakulty, na které působil nejdřív jako pedagog a následně ji více než 20 let vedl jako její vedoucí. Mezi jeho absolventy je řada významných tanečních a baletních sólistů i mnoho pedagogů a choreografů. Kromě choreografické činnosti v Lúčnici, pedagogické činnosti na VŠMU, je autorem i mnohých publikací, zejména z oblasti pedagogiky, výzkumu a choreografie lidového tance. Aktivně působil nejen na Slovensku, ale spolupracoval s tanečními a baletními soubory v New Yorku, Amsterdamu, Moskvě, Hong-Kongu a dalších světových metropolích. Mimořádně úspěšná byla i jeho spolupráce ve filmu a v divadle. Za svoji uměleckou činnost a mimořádný přínos v zpracování, interpretaci i propagaci slovenské tradiční kultury doma i ve světě, byla profesoru Štefanu Nosáľovi předána řada nejvyšších státních vyznamenání i celosvětových ocenění. Na nesčetných zahraničních turné vysoce oceňují jeho dílo také obávaní kritici nejvýznamnějších světových deníků, včetně takových jako New York Times, no největší satisfakcí je pro něho uznání širokého publika, pro které svoje dílo stále tvoří a kterému i zůstává svou vysokou profesionalitou a kvalitou stále věrný.

O odlehčení se v druhé polovině večera postará populární zpěvák a kytarista Miro Žbirka, který zazpívá své největší hity. Miro Žbirka začínal v popmusic jako člen skupiny Modus. V roce 1977 získal společně s Jankem Lehotským a Marikou Gombitovou zlatou Bratislavskou lyru za píseň Úsmev. V období 1976 - 1980 natočil s touto skupinou dnes už klasické hity Dievčatá, Drahá, Zažni a ďalšie. V roku 1981 založil s Lacem Lučeničem skupinu Limit a vydal se na sólovou dráhu. První sólové album dostalo název Doktor Sen. V roce 1982 se Miro Žbirka stal československým Zlatým slavíkem – jako první interpret ze Slovenska - a v tomtéž období zvítězil na mezinárodním festivalu v rakouském Villachu s písničkou Love Song (V slepých uličkách), kde získal i cenu Rádia O3. Následovala další zlatá Bratislavská lyra za píseň Nechodí a ponuka německých producentů na spolupráci s firmou RCA. V tomto vydavatelství nakonec vyšli 2 LP a celá řada singlů. Za období své činnosti absolvoval množství koncertů doma i v zahraničí, zahrál si v muzikálu Neberte nám princeznu a natočil celou řadu autorských alb. Po dvaceti letech si Miro několikrát zopakoval vítězství v anketě Zlatý slavík, tentokrát na Slovensku a absolvoval vícero koncertních turné včetně zatím posledního se symfonickým orchestrem. Stal se několikrát Osobností televizní obrazovky (cena OTO). Zatím posledním řadovým albem je album Empatia z roku 2009, které bylo rovněž nominované na album roku českých hudebních cen Anděl. Meky, jak se Mirovi od dětství říká, se narodil v Bratislavě 21. 10. 1952. Otec byl Slovák ze středního Slovenska a matka Angličanka z Londýna. Potkali se v době 2. světové války v londýnském podniku, kde otec, voják československé armády v Británii, omylem vypil matce drink. Z tohoto manželství se narodili tři bratři – Jason Tony a nejmladší Miro, který se dal velmi záhy na hudební dráhu. Z prvního manželstva má dceru Denisu. V roce 1988 se podruhé oženil s Češkou Katkou a spolu mají dceru Lindu a syna Davida. V současnosti žije v Praze.

„Mám za sebou velké turné po Slovensku se symfonickým orchestrem a momentálně nahrávám album v podobném duchu, tedy moje skladby, například Atlantída, Balada o polných vtákoch nebo Zažni, ve speciálních orchestrálních aranžích. Tedy tematicky jsme se s festivalem trefili do správného období a já se moc těším,“ říká Miro Žbirka, který bude na festivalu vystupovat vůbec poprvé. „Naše vystoupení bude v akustickém duchu a zazní na něm všechny moje známé skladby jako Atlantída, Biely kvet, Čo bolí, to prebolí nebo Mám rád. Jako host s námi vystoupí také zpěvačka Martha,“ dodává Žbirka k programu. A k této pestré nabídce ve slovenském tónu se bude podávat brynza, halušky, perkelt, pirohy, langoše, pagáče a spousta dalších slovenských specialit. Chybět nemůže ani tradiční borovička, slivovice či slovenské pivo. 

A na závěr pár zajímavých odkazů:
zajímavé fotky Lúčnice: http://www.lucnica.sk/index.php?fotoarchiv
anebo se zaposlouchejte do hitů Mira Žbirky: http://www.zbirka.cz/video 


Žádné komentáře:

Okomentovat