úterý 7. června 2011

Hvězda světového jazzu Arturo Sandoval

Stalo se již nedílnou součástí dramaturgie MHF Český Krumlov, že žánrovou paletu obohacují i barvy jazzu. V sérii Hvězdy světového jazzu se objevila již řada významných jmen, jako Bobby Shew, Maynard Ferguson nebo James Morrison. V letošním roce do Českého Krumlova přivítá skutečná jazzová supernova— legendární kubánský trumpetista, klavírista a skladatel Arturo Sandoval. 

Chráněnec legendárního jazzového mistra Dizzy Gillespieho, Arturo Sandoval se narodil v Artemise, malém městě na okraji Havany na Kubě dne 6. listopadu roku 1949, jen dva roky potom, co se Gillespie stal prvním muzikantem, který vnesl vlivy latiny do amerického jazzu. Sandoval začal studovat hru na klasickou trubku ve dvanácti letech, ale nedlouho poté byl okouzlen světem jazzu. Od té doby se rozvinul v jednoho ze světově nejuznávanějších opatrovníků jazzové trubky a křídlovky a řadí se rovněž mezi uznáva-né klasické umělce, klavíristy a skladatele.

Sandoval je jedním z nejdynamičtějších a nejvitálnějších žijících performerů dnešní doby. Miliony diváků jej viděli na předávání Oscarů a cen Grammy, kde vystoupil se Celine Dion a Justinem Timberlakem a stejně tak na předávání Latin Billboard s nadanou Alicií Keys, kde získal svoji šestou Billboard Award pro „Best Latin Jazz Al-bum“. Sandoval byl oceněn šesti cenami Grammy, dvanáctkrát byl nominován a získal také 6 Billboard Awards a jednu cenu Emmy. Sandoval zkomponoval hudbu rovněž pro autobiografický film HBO „For Love or Country“ s Andym Garciou v hlavní roli. Jeho poslední CD „Time for Love“ získalo tři nominace a dvě Grammy.

Sandoval se stal zakládajícím členem skupiny Irakere, která rovněž byla oceněna cenu Grammy a jejíž tvorba založená na prolnutí jazzu, klasického rocku a tradiční kubánské hudby způsobila senzaci ve světě zábavy. V roce 1981 Sandoval odešel z Irakere a zalo-žil si svoji vlastní skupinu, která si získala nadšené ocenění od kritiků i obdiv publika a drží si jej stále.

Sandoval je rovněž jedním z umělců nejintenzivněji se věnujících vzdělávacím programů ve svém oboru. Mimoto je i uznávaným klasickým muzikantem, který pravidelně vystupuje s předními symfonickými orchestry po celém světě. Arturo zkomponoval svůj vlastní Koncert pro trubku a orchestr, který je zařazen na nahrávku „The Classical Al-bum“. Arturo vystoupil s nejvýznamnějšími orchestry doma i v zahraničí a v jeho disko-grafii nalezneme například i Williamsův Trumpetový koncert, který nahrál s Londýnským symfonickým orchestrem. Jeho klasické umění mu vyneslo respekt a obdiv předních dirigentů, skladatelů a symfonických orchestrů po celém světě.

Sandovalovu všestrannost dokládají nahrávky, které realizoval s Dizzym Gillespiem, Woodym Hermanem, Woodym Shawem, Michelem Legrandem, Billem Contim, Stanem Getzem, Johnnym Mathisem, Frankem Sinatrou, Paulem Ankou, Rodem Stewartem nebo Alicií Keys mimo jiné. Vystupoval například s Johnem Williamsem a Boston Pops v Super Bowl s Tonym Bennetem a Patti LaBelle.
Jeho hra i kompozice jsou dále zaznamenány na soundtrackách Dava Grusina Havana a Random Heart v Mambo Kings, Mambo Caliente nominovaného na Grammy, Perez Family, 61 nebo Mr. Wrong. Sandoval dále zkomponoval hudbu pro balet Pepito’s Story, Soul Possessed, Oman O men a The Chocolate Hot Nutracker v choreografii Debbieho Allena.

Arturo Sandoval se za svým snem těžce probíjel v době, kdy žil ještě na Kubě. Teprve emigrace mu dodala energii a sílu k dosažení a překonání dětských snů. Naplněn virtuózními schopnostmi netoužil po ničem jiném než sdílet své nadání s ostatními, kdo cítí tentýž silný obdiv k hudbě, kterou dělá. Často se mluví a Sandovalově technické virtuozitě a jeho bravurních vysokých tónech, ale kdo jej viděl hrát na klavír, lyricky improvizovat balady nebo měl příležitost užít si různorodost jeho vlastní hudby zahrnující jazz, latinský jazz nebo klasiku, ví, že Arturo Sandoval je předním muzikantem a jedním z nejbrilantnějších, mnohostranných a uznávaných umělců dnešní doby.

Zajímavá videa najdete v sekci video: http://www.arturosandoval.com/

Žádné komentáře:

Okomentovat