pátek 5. srpna 2011

José Cura navštívil fotoateliér Seidel

Jediný volný večer, který měl před premiérou opery Komedianti před otáčivým hledištěm, strávil ve čtvrtek slavný pěvec José Cura s rodinou a přáteli v českokrumlovském Museu Fotoateliér Seidel. Argentinský tenorista i jeho italský kolega, barytonista Marco Danieli, přijali pozvání do tohoto místa především proto, že jsou sami vášnivými fotografy. Fotoateliér, v němž se nechali i portrétovat, je nadchl. Do návštěvní knihy pak shrnuli své dojmy slovy fantastický a magický.



„Zatímco minulý rok bylo mým největším zážitkem barokní divadlo, letos je to temná komora Musea Fotoateliér Seidel. Ateliér je sám o sobě krásný, ovšem fotokomora je velmi speciální prostor, který má v sobě hodně magie a alchymie,“ řekl Cura, který se při prohlídce zajímal o spoustu detailů a sám takřka neustále fotografoval. Dokonce ho návštěva Fotoateliéru Seidel inspirovala k rozhodnutí, že doma opráší staré přístroje a zařídí si temnou komoru.

Danieli ocenil atmosféru domu, z jehož zdí dýchají příběhy lidí, kteří v něm žili. Jako fotografa ho nejvíc zaujala místnost, kde Seidelovi používali k výrobě fotografií denní světlo. „Slunce je základem všeho, je to čistý a přirozený zdroj. Nejkrásnější na tom je, že světlo napomáhá vytvoření uměleckého díla, jakým může být i fotografie,“ řekl pěvec, který ztvárnil v Komediantech roli Tonia.




Představitel hlavní role Cania José Cura fotí často a rád, dokonce je autorem knihy fotografií nazvané Espontáneas. „Převažují v ní sociální motivy, snímky se týkají přátelství či problémů chudoby,“ řekl jeden z nejlepších tenoristů současného operního světa. Podrobnosti o této knize lze najít na adrese http://www.josecura.com/catalogue/index.php?id=35&cat=3&curPage=0.

Český Krumlov, kde loni zpíval v úvodu Mezinárodního hudebního festivalu a letos se do tohoto města vrátil kvůli opeře Ruggiera Leoncavalla Komedianti, je pro Josého Curu velmi fotogenický. Pořídil zde už mnoho snímků, některé se objevily i v dokumentu, který filmaři natočili o jeho pobytu zde. „Fotit toto město je velmi těžké, protože je v něm hodně turistů a téměř nelze pořídit čistý obrázek bez lidí,“ postěžoval si. Rád by se do Krumlova vrátil jen soukromě, aby si užil města bez starostí a závazků. „Pokud se tak stane, mám dvě přání: rafting a rybaření,“ těší se.

José Cura a Marco Danieli tímto vstoupili mezi hvězdy Musea Fotoateliér Seidel, které si své VIP hosty pečlivě vybírá a připravuje jim individuální prohlídky podle jejich času a zájmu. Více informací o vzácných návštěvách je na adrese http://www.seidel.cz/docs/cz/seidel_vip.xml.

Kromě hvězd si Fotoateliér Seidel všímá i úplňku Měsíce, kdy připravuje speciální program letního večera s nádechem nostalgie. Nejbližší termín úplňku připadne na sobotu 13. srpna a poté na 12. září, vždy od 20:30. Návštěvníky čeká dobově osvětlený fotoateliér s výkladem kostýmovaných průvodců a projekce nejvzácnějších fotografií ze Seidelovy sbírky, a to přímo v zahradách musea. Podrobnosti na http://www.seidel.cz/php/seidel/uplnky.php.

zpracovala: Alena Binterová

Žádné komentáře:

Okomentovat