pátek 12. srpna 2011

Fotoateliér Seidl navštívili i artisté Vlčkovi z Komediantů

Rodina Vlčkova z České Lípy, která účinkovala před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově v opeře Komedianti s José Curou, si potrénovala žonglování a akrobatické kousky i před objektivy v Museu Fotoateliér Seidel (MFS) v Českém Krumlově. Desetičlenná skupina artistů přišla v kostýmech z představení, které pro Jihočeské divadlo navrhl Tomáš Kypta, takže fotografování bylo plné barev a pohybů, jež popírají fyzikální zákony.

„Do Fotoateliéru Seidel často chodily rodiny s dětmi, což byl jeden z důvodů pozvat velkou rodinu Vlčkových. Těšíme se, že se k nám vrátí i za rok, protože očekávají další přírůstek do rodiny, takže jich na fotografii bude ještě o jednoho víc,“ řekl vedoucí muzea Petr Hudičák. I v minulém století fotografovali Josef a František Seidelovi různé umělce včetně tanečnic a komediantů. Některé snímky mohou návštěvníci muzea spatřit vystavené. Pózy na nich dnes inspirovaly fotografy natolik, že s Vlčkovými vymýšleli různé choreografie a vybízeli je k veselým i náročným kouskům.

Veronika Vlčková se do MFS poprvé vypravila už před týdnem, protože má ráda secesi a architekturu první republiky. „Líbí se mi atmosféra tohoto domu, z něhož nevymizel dojem, že tu lidé žili a pracovali. Zavedli sem i různé vychytávky, například trubky, jimiž se zaměstnanci v různých patrech dorozumívali jako telefonem,“ popsala pětadvacetiletá žonglérka.

Rodina Vlčkova má sedm dětí ve věku od pětadvaceti do sedmi let a další čeká v prosinci. Kromě pouličního divadla, s nímž jezdí i po světě, se věnuje uměleckým řemeslům: starší dcery jsou sklářky a bratři umělečtí kováři. V Komediantech s nimi vystupuje ještě šestiletá vnučka. Při focení v ateliéru malé děti předváděly čísla s míčky, dospělí sehráli ukázky akrobacie a žonglování s kužely, při kterém museli dávat pozor na členěný strop s drapériemi. Při fotografování vystřídala rodina dvě dobová malovaná pozadí - přírodní související se zámeckým parkem, kde stojí otáčivé hlediště, a historický motiv Českého Krumlova. Pro Zdeňka Vlčka je prostor kolem točny pro herce velmi náročný. „Když šlápnu vedle, už nestíhám. Máme co dělat, abychom to vydýchali,“ přiznal. S prostředím se seznámil během předchozího představení Sluha dvou pánů, kdy stál schovaný za křovím. „Je zvláštní, když se točna otočí a najednou se na člověka navalí tak velké množství diváků,“ dodal.

Sám kdysi fotil a má ještě schované vybavení temné komory. Nyní se u Vlčkových nejvíc věnuje fotografování dcera Veronika. Seidelovy snímky ocenili hlavně proto, že ukazují stará řemesla, která už nejsou běžně k vidění. „Navíc se mu povedlo zachytit skvělé výrazy fotografovaných,“ upřesnil otec rodiny.

Vlčkovi jsou v krátkém čase druhou významnou návštěvou v MFS. Před týdnem tam přišel argentinský tenorista José Cura s rodinou a přáteli, mezi nimiž byl i jeho italský kolega, barytonista Marco Danieli. „Zatímco minulý rok bylo mým největším zážitkem barokní divadlo, letos je to temná komora Musea Fotoateliér Seidel. Je to velmi speciální prostor, který má v sobě hodně magie a alchymie,“ řekl Cura, který se při prohlídce zajímal o spoustu detailů a sám takřka neustále fotografoval. Dokonce ho návštěva Fotoateliéru Seidel inspirovala k rozhodnutí, že doma opráší staré přístroje a zařídí si temnou komoru.

Fotoateliér Seidel si své VIP hosty pečlivě vybírá a připravuje jim individuální prohlídky podle jejich času a zájmu. Galerie vzácných návštěv je na adrese http://www.seidel.cz/docs/cz/seidel_vip.xml. Kromě hvězd si MFS všímá i úplňku Měsíce, kdy připravuje speciální program letního večera s nádechem nostalgie. Nejbližší termín úplňku připadne na sobotu 13. srpna a poté na 12. září, vždy od 20:30. Návštěvníky čeká dobově osvětlený fotoateliér s výkladem kostýmovaných průvodců a projekce nejvzácnějších fotografií ze Seidelovy sbírky, a to přímo v zahradách musea. Podrobnosti na http://www.seidel.cz/php/seidel/uplnky.php. Zpracovala Alena Binterová.

Žádné komentáře:

Okomentovat