neděle 24. července 2011

Broadway zazářila ve své nesmrtelnosti

Završením muzikálové trilogie nazvané Noc na Broadway se za neletně chladného sobotního večera stala Nesmrtelná Broadway, jež zahřála u srdce snad každého milovníka ryzího amerického muzikálu. Muzikálové evergreeny, ale i trocha rocku, popu a rock’n’rollu zazněly v podání trojice výjimečných broadwayských umělců, Christiane Noll, Roba Evana a Anne Runolfsson. Zpěváky jako již tradičně doprovodil Kühnův smíšený sbor a Moravská filharmonie Olomouc za řízení Randalla Craiga Fleischera. Populární odlehčení doposud klasické koncertní řady bylo přichystáno v zaplněné Pivovarské zahradě a na rozdíl od loňského roku, kdy byl Český Krumlov nemilosrdně zkrápěn dešťovými přívaly, bojovalo publikum „jen“ s nízkými teplotami.

Jiskřivý večer otevřel působivý sbor Everybody Rejoice ze Smallsova muzikálu The Wizz, a pak se již na scéně objevilo trio očekávaných zpěváků, které se kromě pěveckých výkonů postaralo i o příjemné průvodní slovo. Hned v druhém čísle programu na sebe intenzivním přednesem a mohutností svého hlasu ve své takřka profilové písni This Is the Moment z muzikálu Jekyll & Hyde upozornil všestranný zpěvák a krumlovský debutant Rob Evan. Poté následovalo pěvecké představení Anne Runolfsson, která v písni z muzikálu The Wizard of Oz zaujala temným témbrem, vokální flexibilitou i jistými výškami. Jako poslední publikum již potřetí oslovila Christiane Noll a opět všechny fascinovala svým neobyčejným vokálním potenciálem a jedinečnou technikou, které plně rozvinula už ve své úvodní písni I Could Have Danced All Night z Loeweho My Fair Lady. Celé trio i za doprovodu Kühnova smíšeného sboru posléze zazpívalo známou sugestivní píseň Climb Every Mountain, která ukázala vynikající vzájemnou kompatibilitu hlasů všech tří zpěváků, která lahodila uchu posluchačů. Ve skvělé formě se předvedl i orchestr, Moravská filharmonie Olomouc, který je již tradičně doprovazečem všech festivalových muzikálových show a pro tento hudební žánr si již vypěstoval pod vedením renomovaného amerického dirigenta Randalla Craiga Fleischera, který prozradil, že má české kořeny (jeho babička pocházela z Brna), výborný cit. Christiane Nollová a Rob Evan v dalším čísle okouzlili něžným podáním legendární balkónové scény z West Side Story a Anne Runolfsson předvedla svůj klíčový repertoár, muzikál Victor/Victoria, písní Le Jazz Hot. Z první poloviny koncertu nelze opomenout ani osvěžení ve stylu Beatles, evergreen Hey Jude či energickou píseň You Can’t Stop the Beat, kterou první polovina koncertu vyvrcholila.

Po pauze jsme se do zářivého světa muzikálu vrátili ukázkou z Townshendova rytmického kusu The Who’s Tommy. O okamžiky sršící emocemi se poté postarala Christiane Noll v sugestivním podání slavné písně Don’t Cry For Me Argentina z Webberovy Evity. Její procítěný přednes spolu s vokální kultivovaností a jistotou bral dech. Následující chvíle pak přinesly více rocku v ukázkách z Rock of Ages a do varu publikum dostal mix ukázek z populární show Mamma Mia skupiny ABBA. Kořením celého programu byla ukázka z filmové hudby, resp. z muzikálu, jemuž byl inspirací Polanského film Tanec upírů. Večer gradoval v duetu z muzikálu Jekyll a Hyde, kterého se ujali obě zpěvačky, a především ve Phantomu opery, ze kterého stejnojmenný duet ztvárnili Christiane Noll s Robem Evanem a v náročném partu tak zejména Noll definitivně potvrdila své neobyčejné pěvecké kvality. Pružný hlas velkého rozsahu se bez zaváhání vyrovnal i s velmi vysokými výškami a Noll ukázala, že exceluje nejen na Broadwayi, ale se ctí se dokáže vyrovnat i s operními party. Rockovou tečkou za hlavní částí programu byla vzpomínka na legendárního Freddieho Mercuryho a kapelu Queen, z jejichž tvorby jsme si připomněli písněmi We Will Rock You and We Are the Champions. Nadšené publikum se již v průběhu programu nechalo strhnout a potleskem se zapojilo do umělecké produkce, kterou zpěváci doprovodili i pohybovými kreacemi. Odměnou za spontánní ovace vstoje se publiku stala kostýmovaná ukázka z Hair a chybět nemohla ani Dancing Queen z Mamma Mia. Vrchol muzikálové série se zkrátka vydařil. Třpytivý svět amerických muzikálů v autentickém podání broadwayských muzikálových hvězd opět okouzlil a vokální kvality všech třech zpěváků nastavily opět nemilosrdné zrcadlo české muzikálové scéně. Jen málokdo z nadšeného publika při odchodu ze zahrady zapochyboval nad tím, zda je pravá muzikálová Broadway opravdu nesmrtelná...

Vyzpovídali jsme navíc hlavního producenta všech muzikálových projektů Johna Suche a všechy zpěváky, více najdete na našem webu.

Žádné komentáře:

Okomentovat