pátek 6. května 2011

Plácido Domingo kovbojem...

Dnes si představíme Plácida Dominga v roli Dicka Johnsna v Pucciniho vrcholné opeře Děvče ze Západu (La Fanciulla del West). Jde o kovbojský zlatokopecký příběh, který se premiéry dočkal v proslulé newyorské Metropolitní opeře v roce 1910. Hlavní roli tehdy ztvárnila legendární česká pěvkyně Ema Destinnová, jejím jevištním partnerem byl Enrico Caruso. Domingo je vášnivým zastánce oper Giacoma Pucciniho. Puccini i v tomto díle dokázal, že byl opravdu absolutně geniálním skladatelem, zvláště v melodické a divadelní rovině. Poslechněte si, jak o této opeře a zvláště jejích silných momentech, které přináší a které vám až vženou slzy do očí, poutavě hovoří Plácido Domingo: 


Tématika divokého západu byla od konce 19. století v Itálii velmi populární, a tak není divu, že i Giacoma Pucciniho zaujala Belascova hra Děvče ze zlatého západu, kterou navštívil během svého pobytu v New Yorku, kde shlédl premiéry svých oper Manon Lescaut a Madama Butterfly. Když poté Ricordi angažoval Zingariniho, aby tuto hru předělal na operní libreto, byl Puccini nadšen. Do kompozice se však pustil o devět měsíců později, neboť jeho energii odčerpala rodinná tragédie – sebevražda jeho služky a soudní proces vedený proti jeho ženě Elvíře.  Dílo Puccini nakonec dokončil v srpnu roku 1910. 

Jedná se o příběh barmanky Minnie, která vlastní saloon v osadě zlatokopů. Zamiluje se do nenapravitelného bandity Ramerreze  – Dicka Johnsona, kterému pomáhá mu na útěku před ozbrojenci s nasazením vlastního života. Puccini zde ve svém lyrickém stylu použil nové tonální a dramatické prvky. Organický celek opery, jež vytvořil, neumožňuje příliš vyčleňovat jednotlivé árie a ansámbly, nejznámějším sólovým číslem je snad jen Ramerrezova "Ch'ella me creda liberto e lontano".  Opera však oplývá celou řadou líbivých a zapamatovatelných melodií. 

Podívejte se na ukázky z inscenace z Metropolitní opery z roku 1992, kde se v roli Minnie představila Barbara Daniels, Jacka Rance ztvárnil Sherrill Milnes a Ramerreze Plácido Domingo. Nastudování řídil Leonard Slatkin. Domingo mimochodem v této roli debutoval již v roce 1974 v Turíně. 



Žádné komentáře:

Okomentovat