pondělí 30. ledna 2012

Narozeninové reminiscence III - Komedianti s Curou

Jako červená nit se oslavami 20. jubilea festivalu linul fenomén „tři tenoři“. Po velkolepém zahájení v režii „pěvce pěvců“ Vargase přišel začátkem srpna na řadu návrat loňského festivalového debutanta Josého Cury, který společně s ansámblem Jihočeského divadla „komediantsky“ rozehrál točnu. 



„Drama vášnivé lásky, žárlivosti, nevěry a krvavé msty zasazené do městského parku kdesi v Kalábrii, kam zavítají potulní komedianti, jako by bylo psáno přímo pro prostředí Zámeckého parku a Otáčivého hlediště. Přítomnost Josého Cury coby světové tenorové špičky a jednoho z nejlepších soudobých představitelů této role na světové operní scéně byla doslova elektrizující. Curův Canio byl bonvivánský, zuřivý, násilnický, bolestný, zoufalý i plačtivý, zkrátka nezapomenutelný… Duševní rozpor všech komediantů, kteří jsou nuceni hrát před světem divadlo, vystihl znamenitě. Právem je Cura nazýván „Primo Uomo del Verismo“ neboli mužem číslo jedna ve veristické opeře.“ 

Curovy Komedianty si můžete ve video ukázkách připomenout v 6. díle Hvězd MHF Český Krumlov.























Více fotografií z inscenace najdete na našem kanálu na flickru a zavzpomínat můžete také v rozhovoru s José Curou, který jsme pro Vás exkluzivně připravili po skončení Komediantů loni v srpnu a v němž nadšený Cura říká, že v Krumlově prožil úžasných 10 dní. Celé znění rozhovoru najdete ZDE.   

Ohlédnutí za Komedianty najdete také na stránkách Otáčivého hlediště. 

Žádné komentáře:

Okomentovat