středa 16. února 2011

Představme si naše tři tenory... začínáme s Králem opery

Může se zdát, že představení třech operních pěvců je poněkud nošením dříví do lesa, ale učiňme pořádku za dost a podívejme se na to, jak "3 tenory" charakterizují jejich oficiální životopisy. A začněme s tím největším... "Králem opery", jak jej nazval renomovaný časopis Newsweek, Plácidem Domingem.


Plácido Domingo je světově uznávaným umělcem mnoha tváří a nyní na prahu sedmdesátky je považován za nelepšího a nejvlivnějšího zpívajícího herce v dějinách opery vůbec. Své renomé si získal rovněž jako dirigent a operní manažer, kdy v pozici generálního ředitele působí ve Washingtonské a Losangeleské opeře. Je to osobnost neobyčejného formátu, kterou takřka netřeba představovat, ale učiňme pořádku za dost.

Pěvecký repertoár Plácida Dominga zahrnuje na 130 rolí, z nichž mnohé žádný jiný tenorista v historii nezvládl. Více než stovka nahrávek, které má Domingo na kontě, zahrnuje kompletní provedení oper, kompilace árií a duetů, cross-overové záležitosti i kompletní antologii Verdiho árií pro Deutsche Grammophon nebo nahrávky stěžejních Wagnerových rolí, které Domingo ztvárnil na jevišti - Siegfrieda v Siegfriedovi i Soumraku bohů a Tristana v Tristanovi a Isoldě pro EMI. Intenzívní nahrávací činnost Domingovi vynesla 11 cen Grammy, 2 Latinské Grammy (třetí obdržel Domingo v loňském roce). Za film Pocta Seville a Stříbrné gala pro Metropolitní operu pak získal ocenění Emmy. Domingo dále natočil více než 50 videí a 4 operní filmy: Carmen, La Traviata, Othello a Tosca. V oblasti dirigování má za sebou angažmá v Metropolitní opeře, v opeře Covent Garden, Vídeňské státní opeře, Losangeleské opeře a zkušenosti získal i na poli symfonickém, kdy dirigoval Chicagský symfonický orchestr, Národní symfonický orchestr, Londýnský symfonický orchestr, Berlínskou filharmonii a řadu dalších renomovaných těles. V roce 1990 Domingo společně s Lucianem Pavarottim a José Carrerasem spontánně vytvořil formaci Tři tenoři a čas od času společně vystupovali po celém světě s nesmírným úspěchem a získali tak opeře mnoho nových příznivců.

Plácido Domingo se narodil v Madridu v roce 1941. Jeho rodiče se věnovali hudbě, vystupovali v zarzuelách. Když bylo Domingovi 8 let, odjel s rodinou do Mexika, kde zahájil studia na Městské hudební konzervatoři - obor klavír a dirigování. Záhy však bylo objeveno jeho pěvecké nadání a Domingo začal navštěvovat i hodiny zpěvu. V osmnácti letech debutoval v malé roli Borsy v Rigolettovi v Mexické národní opeře. O dva roky vystoupil již v hlavní úloze jako Alfredo v La traviatě v Monterrey. Poté strávil tři sezóny v Izraelské národní opeře, kde vystoupil v 280 představeních. Kariéra mezinárodních rozměrů se Domingovi plně rozvinula v roce 1965 a od té doby vystoupil na pódiích všech nejvýznamnějších operních domů po celém světě. V roce 1993 založil Domingo roční mezinárodní pěveckou soutěž Operalia, která pomohla zahájit kariéru mnoha pěvcům, a ti se díky ní dostali na světové scény. Domingo rovněž zřídil programy pro mladé umělce při Washingtonské i Losangeleské opeře v zájmu podpory rozvíjení budoucích opor těchto operních domů. V roli uměleckého poradce se Domingo navíc angažuje i u Amerického mládežnického orchestru.

Plácido Domingo byl oceněn Medailí prezidenta USA za svobodu, francouzským Řádem čestné legie, titulem Čestný rytíř Britského impéria a oběma vrcholnými italskými čestnými tituly - Grande Ufficiale e Cavaliere di Gran Croce. Domingo se dále pyšní čestnými doktoráty Oxfordské a Newyorské univerzity za svůj celoživotní přínos hudbě a umění. Svou benefiční činností Domingo vydělal miliony dolarů, které věnoval postiženým zemětřesením v Mexiku v roce 1985, záplavami způsobenými hurikánem Paulina v Guerreru, na Yucatánu, v Mexiku a Salvádoru, dále postiženým záplavami způsobenými hurikánem Katrina v New Orleans v roce 2009, kde byla na jeho počest pojmenována i scéna divadla Mahalia Jackson. V roce 2006 Domingo dirigoval Verdiho Requiem ve Varšavě při příležitosti prvního výročí úmrtí papeže Jana Pavla II.

Ačkoli není Domingovým cílem přesun do barytonového oboru, v sezóně 2009/2010 obohatil svůj operní repertoár s úspěchem o roli Simona Boccanegry ze stejnojmenné Verdiho opery, která je jednou z největších a umělecky i emociálně nejzávažnějších v barytonovém oboru. V této roli vystoupil v La Scale, MET, Covent Garden a madridském Teatru Real. V sezóně 2010/2011 Plácido Domingo vystoupí v opeře Il Postino ve Vídni a Paříži, Ifigénie na Tauridě v Madridu, New Yorku a Washingtonu a dále v opeře Tamerlán v Barceloně. Mimoto bude koncertovat na řadě míst světa a dirigovat v MET a Los Angeles.

Žádné komentáře:

Okomentovat